logo
Suche:

Belted Galloway, ook Belties genoemd, is een ras van runderen die uit een kruising van schotse Galloway met een niet zeker bekende ras bestaat.
 
De runderen hebben het lange vel van de Galloway met een opvallende witte streep rond de buik, en ze zijn dominant zonder hoorn. Ze worden vooral voor het vlees gefokt.
 
Belties hebben een vel met lange haren, bestaand uit een dicht onderhaar en een lang dek haar. Omdat ze de warmte vooral door het vel en niet door vet opslaan hebben ze een relatief mager vlees. Het is heel zacht, lekker en heeft veel smaak, dit ondanks een natuurlijke houding. Daarom is dit vlees heel gezond en gevraagd.
 
De stier wordt aan de schouder ca. 1.3 m hoog en weegt tot 800 kg. De koe wordt tot 1.2 m en rond 550 kg.
 
Het is zeker bekend dat de koeien van een kruising met een melkvee ras afkomst en genetisch korter bij de Aberdeen Angus en Murray Grey verwant zijn dan meer Galloway runderen.
 
Belties zijn in Amerika met rond 14.000 stieren vertegenwoordigd. In England, Australië en Ierland is ook een breed bestand.
Nieuwelingen die met het fokken van Belties Galloway beginnen worden soms kruisingen als raszuiver beesten aangeboden. Het resultaat, een slechte fokkerij, is gegarandeert. Daarom is de slogan “Het zijn niet altijd Belties die voor Belties aangeboden worden”.
Belties moeten geen stal hebben en kunnen zelfs bij heel koude temperaturen buiten leven. Zij houden er wel van, droog, te staan bij vochtig weer.
 
De verwachtingen in de kwaliteit van hun voeding is niet groot, speciale krachtvoer moet niet zijn.